آزاده خلیلی: فردا ۳۰ خرداد ماه مصادف با اول ماه ذی الحجه است. دهه اول آن ماه ذی الحجه «ایام معلومات» است که در قرآن مجید ذکر شده و در نهایت برتری و مبارکی و رحمت است و از رسول خدا (ص) روایت شده: که در هیچ ایامی کار نیک و عبادت نزد خدا، محبوبتر و پسندیدهتر از این دهه نیست، در روز اول این ماه اعمال خاصی در آیات و روایات آمده است که شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان آنها را چنین بیان میکند:
روز اول آن را روزه بگیرید
در «الفقیه» روایت شده است: «کسی که روز اول ذی حجه را روزه بگیرد، خداوند روزه هشتاد ماه را برای او مینویسد. »
نماز حضرت فاطمه زهرا (س) را بخوانید
مستحب است در روز اول نماز حضرت فاطمه (س)خوانده شود. میتوانید با مراجعه به مفاتیح الجنان از کیفیت این نماز مطلع شوید.
همچنین برای این دهه اعمالی در مفاتیح الجنان آمده است. مانند نمازهایی که برای شبهای این ایام توصیه شده است و همچنین اعمالی که مختص روز عرفه آمده است.
نماز ده شب اول دهه را بخوانید
نماز دهه اول ذیالحجه دو رکعت نماز مستحب است که در ده شب اول ماه ذیالحجه خوانده میشود. در این نماز پس از سوره حمد و اخلاص آیه ۱۴۲ سوره اعراف خوانده میشود. آیه مذکور به میقات چهل روز حضرت موسی در طور سینا برای گرفتن الواح اشاره دارد، که ده روز پایانی آن همزمان با دهه اول ذیالحجه بوده است. بر اساس روایتی، کسی که در دهه اول ذیالحجه این نماز را بخواند، در ثواب حاجیان شریک خواهد بود.
نماز دهه اول ذیالحجه در ده شب اول این ماه بین نماز مغرب و عشاء خوانده میشود. این نماز دو رکعت است. در هر رکعت بعد از سوره حمد و سوره اخلاص، آیه «وَ واعَدْنا مُوسی ثَلاثِینَ لَیلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیلَةً وَ قالَ مُوسی لِأَخِیهِ هارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ؛ و با موسی، سی شب وعده گذاشتیم و آن را با ده شب دیگر تمام کردیم. تا آنکه وقت معین پروردگارش در چهل شب به سر آمد. و موسی [هنگام رفتن به کوه طور] به برادرش هارون گفت: در میان قوم من جانشینم باش، و [کار آنان را] اصلاح کن، و راه فسادگران را پیروی مکن. » خوانده میشود. این نماز در مفاتیح الجنان در بخش اعمال ماه ذیالحجه ذکر شده است.
دعای برای صبح و عصر
از روز اول تا عصر روز عرفه به دنبال نماز صبح و پیش از مغرب دعای « اللّهُمَّ هذِهِ الْأَیَّامُ الَّتِی فَضَّلْتَها عَلَی الْأَیَّامِ وَشَرَّفْتَها... » را بخوانید. این دعا را شیخ مفید از امام صادق (ع) روایت کرده است و در مفاتیح الجنان نیز آمده است.
ذکری برای هر روز
در هر روز این دهه این تهلیلات را که از امیرالمؤمنین (ع) با ثواب بسیار روایت شده بخوانید؛ و اگر روزی «ده مرتبه» بخوانید بهتر است:
لَا إِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ اللَّیالِی وَالدُّهُورِ، لَاإِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ أَمْواجِ الْبُحُورِ، لَا إِلهَ إِلّا اللّهُ وَ رَحْمَتُهُ خَیْرٌ مِمّا یَجْمَعُونَ، لَاإِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ الشَّوْکِ وَالشَّجَرِ، لَا إِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ الشَّعْرِ وَالْوَبَرِ، لَاإِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ الْحَجَرِ وَالْمَدَرِ، لَاإِلهَ إِلّا اللّٰهُ عَدَدَ لَمْحِ الْعُیُونِ، لَاإِلهَ إِلّا اللّهُ فِی اللَّیْلِ إِذا عَسْعَسَ، وَالصُّبْحِ إِذا تَنَفَّسَ، لَا إِلهَ إِلّا اللّهُ عَدَدَ الرِّیاحِ فِی الْبَرارِی وَالصُّخُورِ، لَاإِلهَ إِلّا اللّهُ مِنَ الْیَوْمِ إِلی یَوْمِ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ.
معبودی جز خدا نیست به شمار شبها و روزگاران، معبودی جز خدا نیست به شمار امواج دریاها، معبودی جز خدا نیست و رحمت او از آنچه گرد میآورند بهتر است، معبودی جز خدا نیست، به شمار خارها و درختان، معبودی جز خدا نیست به شمار موها و کرکها، معبودی جز خدا نیست به شمار سنگها و کلوخها، معبودی جز خدا نیست به شمار بهمخوردن پلکها، معبودی جز خدا نیست در شب، چون با سیاهیاش پشت کند و صبح هنگامی که میدمد، معبودی جز خدا نیست به شمار بادها در صحراها و کوهها، معبودی جز خدا نیست از امروز تا روز دمیده شدن در صور.
نظر شما